Feed on
Posts
Comments

Rinkimai yra smagu, ypač šiemetiniai. Dar niekados rinkimai neparodė mūsų ekonominio išsivystymo, solidarumo ir puikiai išmoktų rinkos ekonomikos pamokų. Tegu bankininkai ir sako, kad pas mus per mažai kapitalizmo – pažiūrėkite į rinkimus ir nuomonė pasikeis.

Tikrai, jeigu mes piktinamės, kad kainos nekrenta, kai paklausa mažėja – tai per rinkimus balso pardavimo kaina buvo priklausoma nuo regiono ir norinčių juos įsigyti (paklausos). Tobulos konkurencijos pavyzdys realybėje. Net Adamas Smitas žagteltų. Augant pirkėjų skaičiui, augo ir kaina. Žmonės turėjo prekę, kurios labai reikėjo tuo suinteresuotiems asmenims. Pradžioje balsai buvo perkami po 10 Lt, o vėliau kažkokiems laimingiesiems pasisekė parduot net už 20 Lt. Aleliuja, laissez-faire!

Šiek tiek vėliau, kai tokia veikla su visomis išmatomis iškilo į paviršių, staiga tapo įmanoma nusipirkti balsą tik už 7 Lt, nes pirkėjai šiek tiek išsigando, kad anuliuos jų brangius pirkinius. Iš tikrųjų, tai žmonės susikeitė vaidmenimis – balsų pardavinėtojai tapo pirkėjais, kurie rinkoje vaikosi vieną „prekę“ – pinigus, tik šie ją perka atiduodami savo apsisprendimo teisę. Turint tokią situaciją, prastas verslininkas tas, kuris nesiūlytų pačios mažiausios kainos. Jis juk žino, kad žmogus galiausiai pasiduos ir išmainys savo balsą į pinigus.

Juk gerai veikianti rinka, tai ekonominio išsivystymo bruožas. Nieko tokio, kad kitose šalyse rinkos mechanizmai veikia energetikos ar žemės ūkio sektoriuje. Visur gi nebūsi pirmas.

Apskritai, tai rinkimai yra sėkmingiausia valdžios programa. Šiuose rinkimuose partijos dar galėjo naudotis iš juridinių asmenų gautomis lėšomis. Turtuoliai kišo pinigus, o partijos pirkdamos balsus – tuos pinigus perskirstė mažiau pasiturintiems. Net nereikėjo kažkokių šventvagiškų progresinių mokesčių, kuriuos dar reikia kažkaip surinkti, o čia – patys savo noru duoda.

Rinkimai taip pat geriausias ekonomikos stimulas. Niekas tiksliai nežino kiek balsų buvo nupirkta – kiek pinigų pateko į cirkuliaciją per vieną gerą rinkimų kompaniją. O kur dar visokios reklamos, filmavimai, skrajučių spausdinimas. Laukiu nesulaukiu kada pamatysiu kiek sumažėjo nedarbas Lietuvoje. Galima bus daryti prielaidą, kad rinkiminis stimulas suveikė.

Todėl jokie apribojimai negali būti taikoma rinkimuose. Jei atsiras būrelis nepatenkintųjų, kuriems labai nepatiks, kad rinkimų rezultatus remia tik partijos rinkiminės kompanijos pinigų kiekis, galima bus išreikšti susirūpinimą. Iki pat kitų rinkimų.

Kapitalizmo realybė yra labai paprasta: Darbininkas yra tik įrankis kurti vertę, o preke gali būti bet kas, kas turi paklausą. Gyventi iš vertės generavimo Lietuvoje sunku, bet bent jau turi prekę, kuri kas 4 metus tampa patraukli. Juk sakoma „jei bus paklausa, bus ir pasiūla“.

Taigi, pasiūlymas labai konkretus. Rinkimai turi vykti kiekvienais metais. Tai savivaldybių rinkimai, tai Seimo. Galima sugalvoti net ir teisėjų rinkimus, jaučiu, kad būtų gan populiaru. Vis dėlto, ne tai svarbu. Svarbiausia tai, kad rinkimai vyktų dažnai ir labai ilgai. Pavyzdžiui, 3 turus. Per šiuos turus, (i)ekonomika suklestės, o žmonės vaikščios laimingi – pinigingi.

Sakoma, kad britai gyvena gerai, nes turi bankus, o Japonija – pramonę. Galime būti pirma šalis, kuri gyvena gerai, nes turime dažnus rinkimus.

Balsus sugebėję parduoti laiminguoliai

 

Share

3 Responses to “Lietuvai reikia dažnesnių rinkimų”

  1. Gruodis(M3) parašė:

    išsitrink galvą, komuniste.

  2. Shasta parašė:

    Writing articles is tedious.I know how you can get
    unlimited articles for your site, type in google:
    Anightund’s rewriter

Leave a Reply

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos